logo RVE Sibiu
logo RVE Sibiu

Dependența de tehnologie

Teofil Gavril | 07 august 2018

Dependența de tehnologie este una dintre marile frământări ale părinților care au copii minori, și nu de puține ori, și ale părinților care au copii majori. Aceasta a fost tema celei de-a doua ediții a Conferințelor Radio Vocea Evangheliei Sibiu, organizată în orașul de pe Cibin, la Biblioteca Astra. Evenimentul, pe care îl consider lăudabil, a fost și punctul de pornire pentru articolul de față.

Să cuprinzi într-o meditație o temă atât de amplă e utopie. Sper însă ca ideile punctate mai jos să le fie de folos celor care, direct sau indirect, se luptă cu dependența de tehnologie.

În primul rând, tehnologia afectează spiritul. Nimic nu poate fi făcut fără ca să aibă impact și în omul spiritual. Dacă aducem în cadru și noile tehnologii de realitate virtuală sau realitate augmentată, atunci putem avea certitudinea că tehnologia și spiritualul nu sunt paralele, ci se suprapun foarte mult, se influențează mult și pot fi determinante. Copiii și tinerii sunt fascinați de lumea virtuală și sunt atât de atrași de ea încât, în multe cazuri, nu mai acceptă lumea reală cu mersul ei. Nu s-ar mai desprinde de acolo, de acea lume perfectă, în care termini totul atunci când vrei și o iei iar și iar de la zero ori de câte ori îți dorește inima, în care colorezi cum vrei, în care nu ai de respectat principii, ci le poți încălca, unele din jocuri focusându-se chiar pe acest aspect.

În al doilea rând, tehnologia afectează realitatea. Și nu mă refer doar la faptul că socializăm mai puțin și fugim de realitate, ci mă refer, în aceeași măsură, la îmbunătățirea realității prin tehnologie sau la înrăutățirea ei. Mă refer la transformarea realității în una de tip „cyborg aparent” ‒ ceea ce se numește realitate augmentată. Citeam într-o zi despre posibilitatea de a avea în față o persoană și peste ea să fie suprapusă virtual o alta. Spre exemplu, un bărbat căruia i-a murit soția, a găsit o femeie pe care o plătea să împlinească rolul acesteia și se uita la ea doar prin ochelarii speciali prin care o vedea pe soția sa de fiecare data când privea spre ea.

Apoi, tehnologia afectează socializarea. Aici nu e nevoie de multe explicații. Vedem cu ochii noștri mase mari de oameni mergând cu fața în ecrane, mâncând tot așa, închinându-se tot așa. Comunicarea probabil e una din cele mai afectate zone.

Cu alte cuvinte: tehnologia e o prezență de mare folos, dar care poate constitui un mare inamic, dacă nu e folosită responsabil. Și noi adulții suntem expuși, dar copiii noștri sunt mai vulnerabili – situație în care noi nu putem sta nepăsători.

Ce putem face totuși pentru copii noștri?

Câteva chestiuni practice

Recomand cărțile:

Recomand folosirea opțiunilor tehnice existente pentru un control mai superficial sau mai avansat asupra materialelor accesate de copii pe internet. Bineînțeles că există multe soluții, dar pot recomanda:

Sper că materialul vă va fi de folos și vă provoc să fiți responsabili, să acționați, să fiți curioși și să nu vă temeți.

Alte articole

Prăjitură Parlament

Tartă crocantă cu cireșe și afine

Creștinismul și yoga

Prăjitură cu cremă de nucă și caramel

Versetul lunii

Lucruri pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit și la inima omului nu s-au suit, așa sunt lucrurile pe care le-a pregătit Dumnezeu pentru cei ce-L iubesc. (1 Corinteni 2:9)

Articole recente

Creștinismul și yoga

Pași practici pentru a-ți cunoaște cu adevărat copilul în viziunea lui Andrei Popescu

Dependența de tehnologie

Lansăm CONFERINȚELE RADIO VOCEA EVANGHELIEI SIBIU

Sus inima pentru asistența socială!

Categorii

Diverse    [9]

Recomandări    [1]

Evenimente    [2]

Rețete    [4]

Arhivă

2017

noiembrie     [1]

iunie     [1]

mai     [1]

aprilie     [1]

februarie     [2]

ianuarie     [1]

2016

decembrie     [1]

noiembrie     [2]

octombrie     [3]

Tag-uri

Un concept      Programming  

Copyright © 2021 Radio Vocea Evangheliei Sibiu. Toate drepturile rezervate.