Dependența de tehnologie
Dependența de tehnologie este una dintre marile frământări ale părinților care au copii minori, și nu de puține ori, și ale părinților care au copii majori. Aceasta a fost tema celei de-a doua ediții a Conferințelor Radio Vocea Evangheliei Sibiu, organizată în orașul de pe Cibin, la Biblioteca Astra. Evenimentul, pe care îl consider lăudabil, a fost și punctul de pornire pentru articolul de față.
Să cuprinzi într-o meditație o temă atât de amplă e utopie. Sper însă ca ideile punctate mai jos să le fie de folos celor care, direct sau indirect, se luptă cu dependența de tehnologie.
În primul rând, tehnologia afectează spiritul. Nimic nu poate fi făcut fără ca să aibă impact și în omul spiritual. Dacă aducem în cadru și noile tehnologii de realitate virtuală sau realitate augmentată, atunci putem avea certitudinea că tehnologia și spiritualul nu sunt paralele, ci se suprapun foarte mult, se influențează mult și pot fi determinante. Copiii și tinerii sunt fascinați de lumea virtuală și sunt atât de atrași de ea încât, în multe cazuri, nu mai acceptă lumea reală cu mersul ei. Nu s-ar mai desprinde de acolo, de acea lume perfectă, în care termini totul atunci când vrei și o iei iar și iar de la zero ori de câte ori îți dorește inima, în care colorezi cum vrei, în care nu ai de respectat principii, ci le poți încălca, unele din jocuri focusându-se chiar pe acest aspect.
În al doilea rând, tehnologia afectează realitatea. Și nu mă refer doar la faptul că socializăm mai puțin și fugim de realitate, ci mă refer, în aceeași măsură, la îmbunătățirea realității prin tehnologie sau la înrăutățirea ei. Mă refer la transformarea realității în una de tip „cyborg aparent” ‒ ceea ce se numește realitate augmentată. Citeam într-o zi despre posibilitatea de a avea în față o persoană și peste ea să fie suprapusă virtual o alta. Spre exemplu, un bărbat căruia i-a murit soția, a găsit o femeie pe care o plătea să împlinească rolul acesteia și se uita la ea doar prin ochelarii speciali prin care o vedea pe soția sa de fiecare data când privea spre ea.
Apoi, tehnologia afectează socializarea. Aici nu e nevoie de multe explicații. Vedem cu ochii noștri mase mari de oameni mergând cu fața în ecrane, mâncând tot așa, închinându-se tot așa. Comunicarea probabil e una din cele mai afectate zone.
Cu alte cuvinte: tehnologia e o prezență de mare folos, dar care poate constitui un mare inamic, dacă nu e folosită responsabil. Și noi adulții suntem expuși, dar copiii noștri sunt mai vulnerabili – situație în care noi nu putem sta nepăsători.
Ce putem face totuși pentru copiii noștri?
-
Nu vă grăbiți să introduceți tehnologia în viața copiilor mici. Asociația Americană de Pediatrie recomandă ca până la 2 ani, copiii să nu aibă prea mult contact cu tehnologia, unii specialiști recomandă ca până la 5 ani, să nu le dăm în mână copiilor telefoane, tablete sau computere, nici să nu îi lăsăm la televizor. Timpul de ecran recomandat pentru copii după aceste vârste rămâne de maxim 2 ore/zi.
-
Fiți curioși împreună cu copiii, în privința tehnologiei. Nu ignorați tehnologia, nu vă considerați depășiți, nu abandonați încercarea de a înțelege fenomenul, pentru că pe de o parte, vă este de ajutor, pe de alta, înțelegeți mai bine ce se petrece cu copiii voștri și veți discuta din altă poziție. Copiii vor fi bucuroși să vă învețe și aceasta poate ajuta mult relația cu ei.
-
Impuneți ca tehnologia să nu interfereze cu activitățile de familie. Ce înseamnă asta? Păi convenirea de comun acord ca la masă să nu folosim tehnologie cu ecrane. Convenirea ca atunci când conversăm cu cineva să lăsăm ecranele deoparte. Convenirea ca la somn, învățat sau în biserică, să ne separăm de ecrane. Și altele, considerate de dumneavoastră necesare.
-
Încheiați contracte cu copiii privitoare la folosirea tehnologiei. Negociați și căutați o folosire temperată. Nu uitați că pentru copii se recomandă să nu petreacă mai mult de 2 ore pe zi cu ecranul în față. Specificați în ce condiții se accesează calculatorul și care sunt consecințele încălcării lor.
-
Fiți modele. Da, noi părinții trebuie să respectăm limitele primii. Nu stați la televizor compulsiv sau exagerat, nu navigați din plictiseală la nesfârșit pe internet, nu vă izolați de copii, ci acordați-le timp.
-
Fiți cu inițiativă și în control. Planificați ce faceți, analizați realitatea, planificați zilele familiei, planificați ieșiri, concedii, activități diverse. Copiii voștri vor fi atât de fericiți dacă nu faceți aceste lucruri pentru că, de plictiseală, sigur îi veți lăsa la calculator.
-
Nu vă temeți. Tehnologia nu este un monstru de necontrolat. Este o unealtă eficientă în multe domenii. În general, este de foarte mare ajutor și trebuie să învățăm să o folosim în avantajul nostru. Nu vă considerați depășiți, prea în vârstă sau neputincioși.
Câteva chestiuni practice
Recomand cărțile:
-
Efectele micului ecran asupra minții copilului – Virgiliu Gheorghe https://goo.gl/zyrMqp
-
Părinte în era digitală – Jodi Gold https://goo.gl/x6YbWx
-
Creșterea copiilor în era tehnologiei – Gary Chapman și Arlene Pellicane (in curs de apariție) https://goo.gl/hmGm4W
-
-
Recomand folosirea opțiunilor tehnice existente pentru un control mai superficial sau mai avansat asupra materialelor accesate de copii pe internet. Bineînțeles că există multe soluții, dar pot recomanda:
-
Folosirea conturilor pentru copii pe dispozitivele cu sistemul de operare Windows. Nu lăsați copiii pe conturile de administrator, ci creați conturi pentru copii, cu drepturi limitate, unde au nevoie de parolă ori de câte ori vor să instaleze jocuri sau programe. Așa puteți controla unele aspecte. Problema este însă atunci când copilul e mare și se pricepe deja să își instaleze sistemul de operare. Pe Windows 10, găsiți un tutorial bun la adresa https://goo.gl/hXRYyu. Sper să pot înregistra curând un material video explicativ pe tema aceasta.
-
Folosirea de conturi pentru copii pe telefoanele mobile. Pe Android e destul de simplu și majoritatea copiilor au telefoane cu Android. Dar există soluții și pentru celelalte sisteme de operare. Un link util este: https://goo.gl/yMegfg, precum și folosirea opțiunilor de Family Link – Setări conturi Google: https://goo.gl/db2HxC
-
Achiziționarea unei soluții dedicate de protecție la nivel de router cum este BitDefender BOX 2 – Hub de securitate: https://goo.gl/RsFHTh. În general, aproape toate routerele noi au opțiuni de control parental, dar acesta este un produs românesc și are o interfață în limba română, cu unele opțiuni implicite deja configurate.
Sper că materialul vă va fi de folos și vă provoc să fiți responsabili, să acționați, să fiți curioși și să nu vă temeți.
-