Prăjitură cu cremă de nucă și caramel
Rețete

Prăjitură cu cremă de nucă și caramel

În emisiunea STIL FEMININ din data de 7 ianuarie 2017, v-am prezentat prima propunere a noii noastre colaboratoare de la rubrica REȚETE – Melania. Dacă nu ați reușit să notați toate detaliile, mai jos, aveți ingredinetele, cantitățile necesare și metoda de preparare.

Ingrediente pentru foi:

2 ouă, 2 linguri untură/margarină, 9 linguri zahăr, 140 ml lapte, 1 linguriță bicarbonat, făină cât cuprinde

Foile se coc pe dosul tăvii de 30 x 40 cm. Din acest aluat, ar trebui să obținem 5-6 foi. Melania cântăreste aluatul și îl împarte în așa fel încât foaia să nu aibă mai mult de 180 g. După ce am copt foile, le lăsăm să se răcească, însă nu le așezăm una peste alta, ca să nu se lipească. Între timp, pregătim crema.

Ingrediente pentru CREMĂ:

500 ml lapte, 300 g nucă măcinată (nu foarte mărunt), 10 linguri zahăr, 2 linguri cacao

Se pune laptele la încălzit. Când acesta este cald, adăugăm zahărul, iar când începe să dea în clocot, adăugăm nuca. Lăsăm compoziția să clocotească pentru ca nuca să se opărească. O luăm apoi de pe foc și adăugăm cele 2 linguri de cacao amestecând bine. În această cremă, mai adăugăm 250 g de unt sau margarină, atunci când crema este caldă.

După ce crema s-a răcit, o împărțim în părți egale și asamblăm prăjitura. Apoi, o înfoliem și o lăsăm 3-4 ore ca să se înmoaie.

Pentru GLAZURĂ

Pregătim un caramel din 7 linguri de zahăr, pe care le punem la topit într-un vas cu pereți mai groși pentru ca zahărul să nu se ardă. După ce zahărul s-a caramelizat, adăugăm 200 ml frișcă naturală și le lăsăm să clocotească până când compoziția începe să devină mai groasă. O luăm apoi de pe foc și o lăsăm să se răcească (o putem ține la frigider 3-4 ore). După ce compoziția și prăjitura s-au răcit, turnăm și întindem caramelul deasupra.

Poftă bună!