Tartă crocantă cu cireșe și afine
Rețete

Tartă crocantă cu cireșe și afine

Colaboratoarea noastră, Betina Besoiu, a venit astăzi în emisiunea Stil feminin cu o rețetă cu iz de primăvară. Chiar dacă nu găsim cireșe și afine proaspete, le putem folosi pe cele din compot sau pe cele congelate. Aveți mai jos toate detaliile.

INGREDIENTE

Pentru blat:1 bucată foietaj de 400-500 g

Pentru umplutură: 245 g iaurt, 170 g zahăr, 3 1/2 linguri făină, 1 ou şi un gălbenuş, 1 plic zahăr vanilat, 1/2 sticluţă esenţă de vanilie, un praf de sare, 1 farfurie cu afine, 1 farfurie cu cireşe.

Pentru crustă: 7 linguri făină, 5 linguri unt rece, 3 linguri zahăr, 80 g felii de migdale.

MOD DE PREPARARE

Încingem cuptorul. Acoperim fundul unei forme rotunde de tort cu hârtie de copt, iar marginile, le ungem cu margarină şi presărăm făină. Lăsăm foietajul să se decongeleze, la temperatura camerei. Apoi, îl punem în formă, ridicăm marginile şi mai „cârpim” pe ici, pe colo, dacă mai e nevoie.

Acoperim foietajul cu folie de aluminiu, peste care presărăm boabe de fasole. Boabele vor ajuta să nu se umfle aluatul. Dăm la copt, pentru aproximativ 10 minute.

Între timp, mixăm într-un bol: iaurtul, zahărul, făina, oul şi gălbenuşul, zahărul vanilat şi sarea. Apoi, adăugăm afinele şi cireşele, cărora le scoatem dinainte sâmburii şi pe care le tăiem în bucăţele mai măricele. Amestecăm bine crema de iaurt cu fructele şi turnăm totul peste foietaj. Continuăm coacerea încă vreo 25 minute, la foc mic (160 grade) până compoziţia începe să devină consistentă.

Între timp, amestecăm ingredientele pentru crustă. Migdalele le adăugăm doar la final. Trebuie să fie ca nişte fărâmituri pe care le împrăştiem peste compoziţia din tavă şi mai dăm la copt, încă vreo 10 minute, până devine uşor maronie.

Lăsăm tarta să se răcească puțin, apoi, desprindem marginea formei. O tăiem abia când e complet rece, cu un cuţit cu zimţi.

Tartă crocantă cu cireșe și afine

Aștept să îmi povestiți cum a ieșit tarta voastră! Poate îmi trimiteți și câte o fotografie pe adresa luciamachidon@rvesibiu.ro.

Poftă bună!